Rakan Penternak Berkongsi Ilmu

Alhamdulillah…kita jumpa lagi…dah lama rasa saya tak update wordpress ni…sibuk sikit ngan urusan harian…semalam saya cuti…pening kepala..tapi saya gagahkan juga ikut abg din pergi beli pellet kambing di Serting…nanti saya masukkan alamat kilang tersebut dalam ni…sebenarnya saya tak tahu jalan nak ke sana…nasib baik abg din dari De’kebun bagi ikut….dapatla saya beli pellet juga…nak tau kenapa saya sanggup ke sana? sebab..pellet tu murah…RM21..(bulan 9 naik RM2)..mmm…naik lagi…

Perjalanan saya ke kilang tersebut saya gunakan sebaik mungkin…dan abg din ni memang tak kedekut ilmu…setiap pertanyaan saya…dia jawap dengan baik…(kekadang orang fed-up kalu banyak sangat tanya)…anyway…Terima Kasih abg din….atas ilmu yang diberikan…dia juga mendapat suntikan modal yang besar…dan rancangannya adalah untuk menjadi pengeksport kambing boer baka tulen buatan Malaysia….Semoga berjaya…InsyaALLAH…kalau kita selalu tolong orang…ALLAH akan permudahkan urusan kita….

Sebenarnya tak tahu nak membebel ape hari ni…saya sanggup ke Serting untuk membeli pellet kerana saya sudah membuat kira-kira…selepas ditolak duit minyak…makan…tol…saya masih ade untung dalam RM50….banyak gak tu…bleh beli dua beg pellet extra…hehehe….

Kenapa pellet ni murah? Haa…sebenarnya kerajaan ade memperuntukkan subsidi untuk penternak-penternak semua…tu pasalla murah…tapi saya dengar di Perak ade pengeluar yang menjualnya sebanyak RM30…di Kuantan RM28…mmm…pada saya…mungkin diaorg ambilkira kos perjalanan…penat lelah lagi….dia punya letih susun pellet 50kg sebanyak 4 tan pun tak hilang lagi ni…Terpulang pada kebijaksanaan penternak la untuk membuat keputusan….Jumpa nanti.

%d bloggers like this: